Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott

(Inbunden)

Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott (Inbunden)
Tipsa en vän

Tipsa en vän

192 kr

Beräknad leveranstid:  2-6 arbetsdagar

Säljs av Adlibris

Denna produkt säljs av Adlibris.
Mer från Adlibris.

Adlibris är en samarbetspartner på CDON Marketplace.

Frakt: fr. 0 kr

Bli medlem i CDON+ och köp denna produkt fraktfritt

De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende. De har inte blivit dömda för något brott och de utgör inte något hot eller någon fara för andra. Men i stället för adekvat vård spärras de in på rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, tillsammans med mördare och våldtäktsmän och utsätts frekvent för tvångsåtgärder som isolering, tvångshandskar, hjälm och bältesläggning, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida. Varken de själva eller deras anhöriga kan påverka situationen de är rättslösa.


Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson har under flera år engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin. De har också haft upprepade möten och samtal med ansvariga vårdgivare och myndigheter. Slutstation rättspsyk är en skakande rapport från ett Sverige vi inte längre trodde fanns.

Förlag: Natur Kultur Allmänlitteratur  Kategori: Medicin, Genusstudier, Sociala frågor 
Beräknad leveranstid: 2-6 arbetsdagar  Bandtyp: Inbunden 
ISBN: 9789127132238  Antal sidor: 284 
Språk: Svenska     
Titel: Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott  Författare: Sofia Åkerman, Thérèse Eriksson  
Releasedatum: 2011-11-14  Serie:  
Upplaga:  
smakprov: Ja     
Antal recensioner: 2 Genomsnittsbetyg: 4,5
50%
50%
0%
0%
0%

Unga tjejer som skadar sig själva, om det handlar boken Slutstaion rättpsyk, men framför allt handlar den om vad samhället gör med de här patienterna. När allmänpsykiatrin inte längre räcker till spärras de in med dömda mördare och våldtäktsmän på obestämd tid, trots att de inte skadar någon annan än sig själva. I boken berättas om tvångshandskar som spänns på flickornas händer, flera får bära dessa fastspända på sina händer i långa perioder för att inte skada sig själva, andra vittnar om hjälmar som spänns fast på deras huvud och ännu fler berättar om hur de spänns fast i bältessängar i veckor i sträck utan riktig kontakt med andra. Det berättas om Socialstyrelsen som inte vet hur man ska ingripa mot de missförhållanden som råder och myndigheter som helt blundar för vad som händer. Boken är hemsk och omskakande läsning och Sofia Åkerman & Thérèse Eriksson har utan tvekan skrivit en av de allra viktigaste böckerna under 2011. Köp och läs!

Denna bok berörde mig oerhört mycket. Ibland kändes det som om handlingen var från början av 1900-talet och inte 2000-talet. Tvångshandskarna som det finns bilder på i boken känns väldigt avlägsna. Och jag frågar mig gång på gång varför det inte finns några som har utbildning på just självskadebeteende som är ganska vanligt bland unga tjejer idag. De flesta börja skada sig så tidigt som i 14-15 årsåldern. Jag undrar också varför vid just vid den åldern. Ingen verkar ta detta stora problem på allvar. Boken var lättläst och skriven med mycket sympati för dessa tjejer. Författarna har lyckats belysa dessa problem på ett utmärkt sätt. Tänk om det kunde bli en ordentlig debatt om hur dåligt den psykiatriska vården fungerar idag trots att vi nu lever på 2000-talet. Detta är en mycket viktig bok att ta del av, både för föräldrar och olika vårdpersonal. I slutet av boken finns ordentliga källanteckningar och en litteraturlista.
http://blogg.passagen.se/krisim

Bloggat om Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott

Fler titlar med Sofia Åkerman

Visa alla