ANNONS
Prenumerera på julkalendern

Musik

Musik - Produktbeskrivningar

CD
CD, cd eller cd-skiva, egentligen en förkortning för Compact Disc är ett optiskt lagringsmedia där informationen är mekaniskt lagrad i form av gropar med varierande längd vilka avläses med en laser.

Vinylskiva
Vinylskivan är ett analogt format av vinylplast för musik som spelas upp av skivspelare med nål eller pickup i hastigheterna 33 1/3 rpm (varv per minut) och 45 rpm (varv per minut) på båda sidorna av skivan. CDON.COM erbjuder ett sortiment av vinylskivor i de tre vanligaste formaten:

Vinyl LP (Long Playing) - format för album och spelas i hastighet 33 1/13 rpm.

Vinyl 12" - format för singlar och maxisinglar (med en låt på vardera sida) samt EP (med flera låtar på vardera sida) och spelas i hastighet 45 rpm.

Vinyl 7" - format för singlar (med en låt på vardera sida) och EP (med flera låtar på vardera sida) och spelas i hastighet 45 rpm.

Avvikelser från dessa format kan finnas bland mindre vanliga format / storlekar och i specialutgivningar.

En del utgivningar finns även som bildskiva (picture disc), vilket innebär att en bild är tryckt på själva vinylskivan som spelas.

En del utgivningar kan även finnas i avvikande design och former, men tillhör oftast något av de tre vanligaste formaten ovan när det gäller innehåll.

Vinylskivan har begränsningar för hur många spår/låtar som får plats på en skiva och därför finns det utgivningar med fler än en skiva för samma titel. Detta gäller oftast för album och anges i produktinformationen. De flesta utgivningar i vinylformatet har en begränsad upplaga och därför reserverar vi oss för slutsålda eller utgångna produkter i sortimentet.

OBS! Vinylskivan kan endast spelas på avsedda vinylskivspelare och ej med spelare som till exempel CD-spelare, DVD-spelare eller dator.

Vinyl-replica
Skivans omslag är av papp och ser ut som LP-skivans omslag i miniformat. CD-skivan har ett tryck motsvarande den ursprungliga LP-skivan.

Singel
En singelskiva, eller bara singel, är en musikinspelning med en eller ett fåtal låtar på, ibland uppdelade efter A-sida och B-sida där A-sidan är singelns huvudlåt. 

SACD
SACD (Super Audio Compact Disc) är en utvecklad version av CD-formatet. Fördelen med SACD är att ljudet på dessa skivor generellt sett är bättre än på vanlig CD. Det finns även möjlighet att spela in musik i flera kanaler. Med andra ord är det möjligt att lyssna på en SACD-skiva i surround. För att få ut maximal kapacitet när man spelar en sådan skiva måste man ha en speciell SACD-spelare som finns att köpa i elektronikhandeln. Vissa SACD-skivor, så kallade hybrider, kan spelas i vanliga CD-spelare men då får man samma ljudkvalitet som på en vanlig CD-skiva.

DVDA
DVD-Audio är ett ljudformat som kan lagra mycket mer information än en vanlig CD-skiva. Förutom att ljudkvalitén blir bättre, finns det även möjlighet att spela in musik i flera kanaler. Med andra ord är det möjligt att lyssna på en DVD-Audio-skiva i surround. Fördelen med DVD-Audio är att ljudet på dessa skivor generellt sett är bättre än på vanlig CD.

Musik - Fodral

CD-fodral
Plastfodral till CD. Finns med svart eller genomskinligt inlägg.

Super Jewel Case
Plastfodral till CD med rundade hörn.

Digipack
Digipack är ett slags CD-omslag. Det är ett fodral i papp som ofta, men inte nödvändigtvis, liknar ett LP-fodral i miniatyr, eller en bok. När man öppnar den sitter skivan fast i en plasthållare inuti.

ANNONS