Bamse - Filmer, böcker, leksaker, spel m.m.


 

Bamse

Bamse är en av Sveriges mest folkkära seriefigurer som med sitt snälla sätt och sin övernaturliga styrka snabbt kommit att bli en favorit för såväl barn som vuxna. Bamse skapades av Rune Andréasson och har sedan starten dykt upp i både serier, filmer och bilderböcker.

Bamse och hans vänner bor på tre kullar i en vackert tecknad värld som innehåller såväl snälla som mindre snälla karaktärer.

Lista över karaktärer i Bamse:

Bamse – Världens starkaste björn. Han är lika snäll som han är stark. Behöver Dunderhonung från sin farmor för att bli stark.

Farmor – Bor på Höga Berget med Katten Jansson och husmusen. Kokar dunderhonungen åt Bamse.

Lille Skutt – En lojal vän som är rädd för det mesta. Bor i en stubbe och odlar morötter i sitt grönsaksland

Skalman – Skalman är klok som en bok. Uppfinner saker hela dagarna och kan ta fram de mest häpnadsväckande prylarna från under sitt skal. Han har en mat och sov-klocka som bestämmer när han ska äta och sova.

Vargen – Vargen är numera en god vän till Bamse. Men det har inte alltid varit så. Vargen har haft svårt att skilja på rätt och fel och faller ibland tillbaka i gamla mönster.

Brummelisa – Brummelisa är Bamses fru. Hon är snäll och modig och finns alltid där för Bamse.

Brum, Teddy, Nalle-Maja och Brumma – är Bamses fyra barn. Brum, Teddy och Nalle-Maja är trillingar och Brumma är deras lillasyster.

Om Rune Andréasson

Rune är Bamses pappa. Han föddes den 11:e augusti 1925 och dog den 15:e december 1999. Andréasson debuterade redan i gymnasiet som sagoillustratör och serietecknare i Allers familj-journal. Efter gymnasiet kom han att söka sig till Göteborg Stadsteaters Elevskola och samtidigt som han gick där arbetade han löpande som serietecknare med flera aktiva strippar såsom ”Brum” och ”Åsnan Kal från Slottsskogen”.

Det stora genombrottet kom i och med ”Teddys Äventyr” som publicerades i seriemagasinet ”Tuff och Tuss”. 1965 kom Andréassons ut med serietidningen ”Pellefant” som kom att bli en riktig långkörare tills den lades ner 1993.

1973 lanserades serietidningen Bamse och sen dess har den serien blivit synonym med Rune Andréassons namn.