Är kulturgenererad grov brottslighet myt eller verklighet? : brottsoffer och gärningsmän vid grova brottmål i Svea hovrätt 2002

(Häftad)

Är kulturgenererad grov brottslighet myt eller verklighet? : brottsoffer och gärningsmän vid grova brottmål i Svea hovrätt 2002
Tipsa en vän
159 kr
Spara i ny önskelista
Du måste välja en storlek innan du kan lägga varan i varukorgen.

Beräknad leveranstid:  6-10 arbetsdagar

Säljs av Adlibris 4,1 / 5 med 22598 betyg.

Totalbetyg 4,1 / 5
Leveranstid 3,9 / 5
Emballeringskvalitet 4,3 / 5
Mer från Adlibris Adlibris är en samarbetspartner på CDON Marketplace. Betyg lämnas av kunder som har handlat hos Adlibris, och bedöms på leveranshastighet samt hur väl varan var paketerad.
Bli medlem i CDON+ och köp denna produkt fraktfritt
Kriminalstatistiken visar att invandrare idag är överrepresenterade vid grov brottslighet i Sverige. Vad beror detta på? Är det så - i dagens mångkulturella samhälle - att avvikande kulturmönster skapar flera offer för den riktigt grova brottsligheten? Bör traditionella kriminologiska förklaringar utifrån sociala missförhållanden, som alltid hävdats leda till kriminalitet: utanförskap, fattigdom, arbetslöshet, undermåligt boende, alkoholmissbruk och psykisk sjukdom tonas ned? I denna kvalitativa studie av rättsfall i Svea hovrätt år 2002 synliggör jur dr, universitetslektor Ann-Christine Hjelm såväl gärningsman som brottsoffer på ett sätt som inte är omedelbart möjligt med brottsstatistik. Brottsofferstudien består dels av en empirisk rättsfallsundersökning, dels av en diskussion rörande resultatets alla slagna, våldtagna och mördade kvinnor.
Rättsfallsstudien bekräftar att gärningsmän med utländsk härkomst i påfallande hög grad är överrrepresenterade vid grova personbrott såsom mord och våldtäkt. Inte sällan är offren för den grova brottsligheten dels mycket unga flickor och kvinnor med utländsk härkomst, dels män i åldersgruppen 20-30 år. Samtidigt bekräftar undersökningen att en klar majoritet av gärningsmännen och en relativt stor andel av brottsoffren lever i samhällets marginaler på grund av missbruk, psykiska problem och arbetslöshet. Detta bestyrker att invandrares kriminalitet i samma utsträckning som svenskars kriminalitet har ett nära samband med socioekonomisk marginalisering.
Vidare granskas även "etnokulturella" faktorer som ett eventuellt förklaringsperspektiv genom parametrar i dagens debatt som talar om det kollektivt urskuldande, hedersrelaterade våldet, relaterat till familj och släkt. Genom rättsfallsrefererat exemplifieras hur dessa hänsynstaganden används för att förklara bakgrunden till brottet i domen. Med tanke på den debatt som pågått under många år om brottslighet och utländsk härkomst uppmärksammas frågan: Är kulturgenererad grov brottslighet myt eller verklighet?
Nedan information kommer från CNET, CDON.COM kan inte garantera att denna information är korrekt.
Förlag: Karlstad University Press Kategori: Språk (inkl. lexikon, parlörer, ordböcker), Juridik, Europa, Sociala frågor
Beräknad leveranstid: 6-10 arbetsdagar Bandtyp: Häftad
ISBN: 9789185335817 Antal sidor: 160
Språk: Svenska
Titel: Är kulturgenererad grov brottslighet myt eller verklighet? : brottsoffer och gärningsmän vid grova brottmål i Svea hovrätt 2002 Författare: Ann-Christine Hjelm
Releasedatum: 2006-10-01 Upplaga:
Serie:
Nedan information kommer från CNET, CDON.COM kan inte garantera att denna information är korrekt.
Antal recensioner: 0 Genomsnittsbetyg: 0
0%
0%
0%
0%
0%

Försäkringsvillkor

  • Reparation eller ersättningsprodukt med motsvarande prestanda.
  • Ersättning för skador som uppstått genom en plötslig och oförutsedd yttre händelse t ex tappskada, krosskada, fukt/vatten, blixtnedslag/åska/överspänning.
  • Ersättning för funktionsfel som inte ersätts av garanti eller reklamationsrätt.
  • För mobiltelefon är självrisken 195 kr vid skada. För övriga produkter gäller försäkringen utan självrisk.

Läs fullständiga försäkringsvillkor

För och efterköpsinformation

}

Tipsa en vän

Delbetala

Denna produkt kan delbetalas med följande alternativ:

  • 114 kr /mån - 3 mån, 0% ränta (95 kr uppläggningsavgift, 29 kr aviavgift)
  • 88 kr /mån - 6 mån, 0% ränta (195 kr uppläggningsavgift, 29 kr aviavgift)
  • 67 kr /mån - 12 mån, 0% ränta (295 kr uppläggningsavgift, 29 kr aviavgift)
  • 46 kr /mån - 36 mån, 9.95% ränta (395 kr uppläggningsavgift, 29 kr aviavgift)

Kostnadsberäkningen inkluderar ej uppläggnings- och aviavgift.

Välj Delbetalning som alternativ i kassan.

Mer information »