FAQ - E-böckerKundservice

Om problemet inte kunnat åtgärdas med hjälp av vår FAQ nedan är du välkommen att kontakta vår Kundservice, så hjälper vi dig.


E-post: Kundservice

 

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som du kan läsa elektroniskt på en dator, läsplatta, surfplatta och mobil.

 

Hur läser jag en e-bok?

Ta gärna del av vår GUIDE om du är nybörjare med e-böcker.

 

Vad får jag göra med min e-bok?

Du får flytta din e-bok mellan dina egna enheter men all kopiering, utöver för ditt privata bruk, och otillbörlig vidarespridning är förbjuden. Du är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Om din e-bok hamnar på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan vi med hjälp av en avkodare få fram ditt ordernummer. Vattenmärkningen kvarstår vid kopiering av e-boken.

 

Hur stor är en e-bok?

Beroende på hur lång boken är så är en vanlig roman mellan 250 kB och 1 MB stor. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större.

 

Vilka format finns det?

EPUB är en vattenmärkt variant och är standardformatet för nypublicerade e-böcker. Texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder.

PDF är en vattenmärkt variant och kan läsas på de flesta enheter genom gratisprogrammet Acrobat Reader.

EPUBDRM & PDFDRM är kopieringsskyddade varianter av EPUB/PDF. Formaten kräver programmet Adobe Digital Editions och används för att säkerställa att böckerna inte kopieras eller distribueras olovligen.

 

Vad innebär vattenmärkning?

Digital vattenmärkning är ett sätt skydda upphovsrättsligt material. Vid nedladdning av e-bok med vattenmärke kommer filen att förses med information innehållande ditt ordernummer. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar varken nedladdning eller användning av filen. Vattenmärket visar att e-boken som du laddar ned tillhör dig. All kopiering, utöver för ditt privata bruk, och otillbörlig vidarespridning är förbjuden. Du är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Om din e-bok hamnar på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan vi med hjälp av en avkodare få fram ditt ordernummer. Vattenmärkningen kvarstår vid kopiering av e-boken.


Vad innebär kopieringsskydd?

Kopieringsskydd används på e-böcker för att säkerställa att böckerna inte kopieras eller distribueras olovligen. För PDF och EPUB används Adobes kryptering, och du behöver därmed programmet Adobe Digital Editions (PC/Mac), Bluefire Reader (iOS) eller Aldiko (Android).

 

Hur lägger jag över e-böcker på min läsplatta/Android mobil?

Det finns 2 olika sätt att föra över din e-bok beroende på vilket format du har på e-boken.

 

EPUB och PDF:

När det gäller vattenmärkta EPUB och PDF kan du enkelt lägga över e-böckerna på din läsplatta:

1. När du laddar ner boken så spara den där du enkelt hittar den igen. 

2. Koppla läsplattan/mobilen till din dator med en USB-kabel. Den kommer att komma upp som en extern hårddisk på datorn.

3. För över bokfilen från din dator till läsplattan/mobilen och koppla ifrån enheten.

 

EPUBDRM &PDFDRM:

När det gäller de krypterade formaten EPUBDRM och PDFDRM, lägger du över på läsplattan via Adobe Digital Editions. (Detta går givetvis också att göra med vattenmärkta böcker om du föredrar det.)

1.  Installera Adobe Digital Editions (ADE) och registrera ett konto. ADE är gratis och du hittar det här. När du installerar ADE kommer programmet fråga dig om du vill skapa ett Adobe-ID. Detta ID är nödvändigt om du vill kunna föra över e-böcker som är kopieringsskyddade till in läsplatta. Det går att hoppa över men då låser du boken till ADE-installationen på datorn.

2.  Gå in i Digital Editions biblioteksvy (knappen längst upp till vänster) på din dator och anslut läsplattan, som bör dyka upp som en enhet i kolumnen till vänster. Tryck Ok när du blir tillfrågad om du vill ansluta den till ditt Adobe Digital Editions-konto.

3.  För över böcker till läsplattan genom att dra dem från biblioteksvyn till läsplattesymbolen till vänster.

 

Hur lägger jag över e-böcker på min iPad/iPhone/iPod Touch?

Det finns 2 olika sätt att föra över din e-bok beroende på vilket format du har på e-boken.

 

EPUB och PDF:

När det gäller vattenmärkta EPUB och PDF så kan du använda iBooks. (EPUBDRM & PDFDRM se nedan) Du kan antingen klicka direkt på nedladdningslänken och välja att öppna länken i iBooks, eller dra över dem till iTunes och synka sedan till din enhet; de kommer då att dyka upp i din iBooks-hylla. 

1.  Börja med att ladda ner den bok du vill läsa. Spara filen (t ex Postcardkillers.epub) på din dator.

2.  Öppna iTunes. Gå in under "Arkiv" och välj "Lägg till fil i biblioteket". Bläddra fram till boken du laddade ner, markera den och välj "Öppna". Boken läggs nu till under "Böcker" i ditt iTunes-bibliotek.

3.  Anslut din iPad och gå in på den i iTunes. Klicka på fliken "Böcker".

4.  Klicka i rutan "Sync books" och sedan knappen "Apply". Dina böcker synkas nu till iPad.

5.  Koppla ifrån din iPad och gå in i applikationen iBooks. Du får upp en "bokhylla" med alla de böcker som finns inlagda. Klicka på omslaget till den boken du vill läsa.

 

EPUBDRM & PDFDRM:

Om du ska föra över kopieringsskyddade format som EPUBDRM & PDFDRM så installera Bluefire Reader 1.2 eller senare (finns i iTunes App Store) på din iPhone/iPad.

(Om du köper en e-bok i EPUBDRM/PDFDRM via iPad så behöver du endast välja att öppna boken via Bluefire Reader.)

1.  Installera Adobe Digital Editions (ADE) och registrera ett konto. ADE är gratis och du hittar det här. När du installerar ADE kommer programmet fråga dig om du vill skapa ett Adobe-ID. Detta ID är nödvändigt om du vill kunna föra över e-böcker som är kopieringsskyddade till in läsplatta. Det går att hoppa över men då låser du boken till ADE-installationen på datorn.

2.  Installera Bluefire Reader 1.2 eller senare på din iPhone/iPad. Auktorisera den med samma Adobe-ID som du använde på din dator. (Vi rekommenderar också att du startar om din iPhone/iPad efter installationen.)

3.  Ladda ner boken och öppna den via Adobe Digital Editions. Den hamnar på din dator under "Dokument" och mappen "My Digital Editions"

4.  Starta iTunes och plugga i din iPhone/iPad. Den kommer att visa sig under "Enheter" i vänsterkolumnen. Klicka på den och välj sedan knappen Program. Du ser Bluefire Reader listad under "Fildelning", med en lista över de böcker du redan lagt in listade under "Bluefire dokument".

5.  Klicka på knappen "Lägg till..." och bläddra fram till bokfilen på din dator. Markera boken och välj "Lägg till". Boken läggs till under "Bluefire dokument". Synkronisera med din iPhone/iPad.

 

Varför får jag en fil som heter "URLLink.acsm". Var är e-boken?

När du laddar ner en e-bok av formaten EPUBDRM eller PDFDRM, så får du ner en licensfil som heter URLLink.acsm. För att öppna filen behöver du Adobe Digital Edition (ADE). Om filen inte öppnas automatiskt av ADE, gör så här:

1.  Spara ner URLLink.acsm-filen till din dator, till exempel på skrivbordet.

2.  Högerklicka på länken, välj "Öppna med..." och välj sedan "Adobe Digital Editions".

3.  Klicka OK. Programmet öppnas och din bok laddas ner.