Tillbaka till toppen
Dagens deals

Till produkterna

Svenska kultklassiker (6 disc)
Svenska kultklassiker (6 disc)

1 / 2

Svenska kultklassiker (6 disc)

299 kr
En kultfilm kan ha varit en flopp. En kultfilm kan ha varit gjord före sin tid. En kultfilm är aldrig att förväxlas med en kalkonfilm. För kultfilmens storhet kom att dröja tills någon förstod sig på den. Studio S presenterar här ett snillrikt urv
 • Komedi, Drama, Thriller, Box, Svensk
 • DVD
 • 1959-1977
 • Svenskt omslag
Läs mer

En kultfilm kan ha varit en flopp. En kultfilm kan ha varit gjord före sin tid. En kultfilm är aldrig att förväxlas med en kalkonfilm. För kultfilmens storhet kom att dröja tills någon förstod sig på den.

Studio S presenterar här ett snillrikt urval av svenska filmer som tidningarna på sin tid kallade ”spekulativa”, ”farliga” och ”våldsamma”, fyllda till bredden av våld, sex, knark och annan dårskap! Till och med censuren var framme och saxade (något som vi såklart återställt). Idag är dessa filmer att klassificeras som både kult och klassiker — kultklassiker helt enkelt. De är sex till antalet och ger oss en häpnadsväckande bild av en helt annan vision i den svenska filmen än vad vi vant oss vid.

Samtliga filmer släpps för första gången på dvd.

Raggare! (1959)
”Ett brännande nutidsproblem” kallades filmen om raggarna i Stockholm. Av Olle Hellbom med Christina Schollin, Bill Magnusson, Anita Wall och Hans Wahlgren.

Chans (1962)
16-åriga problembarnet Mari skickas till Skåne för att komma så långt bort som möjligt från storstadens puls. Men snabbt rymmer hon tillbaka! Birgitta Stenberg-filmatisering som Aftonbladet tyckte hade ”marchfart, tempo och drive!” Av Gunnar Hellström med Lillevi Bergman, Hans Wigren och Gösta Ekman.

Miss and Mrs. Sweden (1969)
En satirisk framtidsdystopi signerad poeten, dramatikern, författaren och akademiledamoten Lars Forssell där en skönhetstävling spårar ur fullständigt. Av Göran Gentele med Jarl Kulle, Gunn Wållgren och Margareta Sjödin.

Smutsiga fingrar (1973)
En ”våldspornografisk bullfest” kallade Expressen denna thriller där en modefotograf och hans beskedlige vän tar upp jakten på ett knarksyndikat. Av Arne Mattsson med Peder Kinberg, Ulf Brunnberg och Heinz Hopf.

Stenansiktet (1973)
Dagens Nyheter kallade filmen där en socialarbetare i Skärholmen tar hjälp av ett gäng ungdomsligister att mörda de som byggde miljonprogrammet för ”en svensk 5-öresversion av A Clockwork Orange”. Av Janne Halldoff med Jan Blomberg, Ted Gärdestad med flera.

Tabu (1977)
Vilgot Sjömans film, som flera tidningar kallade ”farlig”, tar upp ämnen som transsexualitet, bi- och homosexualitet, blottning, exhibitionism, sadomasochism, onani, fetischism, voyeurism, prostitution, ja allt på en gång! Av Vilgot Sjöman med Kjell Bergqvist, Gunnar Björnstrand och Viveca Lindfors.

Format Dolby Digital 2.0
Ljud Svenska
Undertexter Svenska
Genre Komedi Drama Thriller Box Svensk
Format DVD
Orginaltitel Raggare! / Chans / Miss and Mrs. Sweden / Smutsiga fingrar / Stenansiktet / Tabu
Regissör Arne Mattsson Gunnar Hellström Göran Gentele Janne Halldoff Olle Hellbom Vilgot Sjöman
Inspelningsår 1959-1977
Skådespelare Anita Wall Bill Magnusson Christina Schollin Gunn Wållgren Gunnar Björnstrand Gösta Ekman Hans Wahlgren Hans Wigren Heinz Hopf Jan Blomberg Jarl Kulle Kjell Bergqvist Lillevi Bergman Margareta Sjödin Peder Kinberg Ted Gärdestad Ulf Brunnberg Viveca Lindfors
Filmformat 16:9 Widescreen Anamorfisk
Längd 548
Region 2 (Europa)
Åldersgräns 15 år
Utgåva Svenskt omslag
Extramaterial
 • ”Tillbaka till Raggare!” – Nyinspelad intervjufilm med Christina Schollin, Hans Wahlgren och Bill Ulmert (fd Magnusson).
 • Provfilm med Christina Schollin.
 • Kortfilmerna ”13 minuter” och ”Sommardröm” av Olle Hellbom.
 • Kortfilmen ”Bögjävlar” (1977) av Olle Ekman.
 • ”Miss Sweden”. Nyinspelad intervjufilm med Margareta Sjödin.
 • ”Från inspelningen av Smutsiga fingrar” (ur tv-arkivet).
 • Scener från Arne Mattssons ofullbordade film.
 • Trailers till samtliga filmer.
 • Bildgalleri, trivia och skådespelarbiografier.
 • 16-sidigt häfte med utförlig information om filmerna.
EAN 7350036726355
0
Bli den första att skriva en recension

Det finns inga recensioner