Växthus

Oavsett om du har ett nyfunnet intresse för odling eller alltid haft gröna fingrar och behöver ett växthus för att förlänga säsongen så har vi ett växthus för dig och din trädgård. Vi listar frågorna du bör besvara innan ditt köp. Läs mer...

Vi rekommenderar

Att tänka på innan man köper växthus

När man ska köpa ett växthus finns det en del faktorer man bör ha funderat över och tagit beslut om som vi listar nedan. Oavsett vilket växthus du kommer fram till är rätt för ditt behov kan du hitta det hos oss.

Behöver jag ett bygglov?

Väljer du ett väggmonterat växthus upp till 15 kvm eller ett fristående växthus på upp till 25 kvm behöver man inget bygglov. Reglerna kan dock komma att ändras så läs på innan, och även om det inte krävs något bygglov måste det alltid anmälas till din kommun.

Vilket material ska jag välja?

Växthus gjorda av glas är oftast dyrare och dessutom ömtåliga men det släpper in maximalt med ljus och är lätt att hålla rent. Nu förtiden finns det många alternativ för glas så som korrigerad glas och polykarbonat. Korrigerad glas är det billigaste alternativet men blir lätt skört efter några år och är svårare att hålla rent medan polykarbonat är något dyrare, släpper in mindre ljus men är ett starkt material.

Hur stort växthus behövs för min odling?

Försök att fundera över vad du har tänk att odla innan när du bestämmer hur stort det ska vara. Det vanligaste felet är dock att man väljer ett för litet. Växter tar plats och det är inte sällan att man får mersmak!

Hur ska jag placera mitt växthus?

När man väljer läge på sitt växthus är det bra att placera det så att växterna kommer att trivas i alla årstider, och har man ett lövträd i närheten kan det tjäna växterna året om. På högsommaren skuggar löven mitt på dagen, och på våren när växterna behöver mycket sol har trädens löv inte hunnit växa ut än. Har man turen att välja mellan morgon-och kvällssol är morgonsol det bästa alternativet så att växterna kan växa sig starka under hela dagen.