Chassi till datorn

Kärt barn har många namn - datorkabinett, datorlåda eller datorburk. Ett datorchassi kan förenklat beskrivas som ett skal med en stomme där en stationär skrivbordsdator (desktop computer) samtliga beståndsdelar är inbyggda, förutom bildskärm och tangentbord. Hos oss på CDON.COM finner du datorchassin i flera prisklasser och modeller. Läs mer i vår guide...

Chassin

 

Stående datorchassi

Datorchassin är anpassade till att antingen vara liggande eller stående. Ett stående datorchassi brukar kallas för ”torn” eller Tower-datorer. Från början byggdes datorchassin liggandes, och bildskärmen ställdes då ovanpå chassit, men i dag är de flesta datorer byggda i tornchassin. Stående datorchassin är extra bra om du ska bygga en dator med hög prestanda, som till exempelvis en speldator. De har då gott med plats och optimerar kylningen bättre än många mindre lådor.

Minitower (lilltorn)

Minitower är den minsta modellen av de stående chassin och är vanligtvis anpassade för mATX eller liknande moderkort. Vilken typ av nätdel som sitter i och vilken formfaktor som chassin är anpassad för, avgör den lägsta höjden på chassit.

Miditower (mellantorn)

Miditower är generellt det vanligaste chassit, med ATX eller eATX som formfaktor.

Fulltower (fulltorn)

Fulltower är det högsta chassin av de alla. Den här typen av datorchassin är ofta anpassade för samtliga typer av moderkort, och då beror höjden på hur många enhetsplatser lådan har.


Datorchassin med olika funktioner

Vi på CDON erbjuder chassin från bland annat Aerocool, Antec, Corsair, Fractal design, Lianli, NZXT och Silverstone till bra priser och snabb leverans. Det är viktigt att ha i åtanke att olika chassin har olika funktioner - de kan till exempel vara ljuddämpande och ha bra kylning, eller specialanpassad för gaming. Många chassin är både snygga och stilrena, perfekt för så väl arbetsplatsen som på hemmakontoret.

Köp till din nätdel hos oss på CDON.COM om det inte ingår i ditt chassi. Vi erbjuder nätdelar till bra priser från bland annat FSP, Corsair, Seasonic, Coolermaster, XFX och Be Quiet! Här kan du läsa mer om CDON.COM utbud av nätdelar.