Grafikkort

Ett bra grafikkort kan vara avgörande för hur väl din dator presterar. Hos oss på CDON.COM finner du grafikkort i olika prisklasser från en mängd olika tillverkare. Är det dags att öka prestandan i din dator? Låt oss då hjälpa dig att välja rätt! Läs mer i vår guide.

 

Teknisk utveckling kräver bättre grafikkort

Med en ständig utveckling i spel och programvara kommer också högre krav på grafikkort. Ett bra grafikkort är viktigt om du spelar spel eller arbetar med krävande bild- eller videoredigering. De flesta datorer kommer med ett inbyggt grafikkort, men för dig med högre krav finns det goda anledningar att uppgradera din hårdvara.


Instickskort för högre prestanda

På grund av platsbrist har laptops, men även billigare stationära datorer, integrerade grafikkort. Dessa är ofta något långsammare och går inte att byta ut. För dig med högre krav kan det vara bra att använda sig av utbytbara grafikkort, så kallade instickskort. Använd ett instickskort för bästa möjliga prestanda. Då har du också möjlighet för uppgradering allt eftersom utvecklingen går framåt.


AMD och Nvidia - de vanligaste tillverkarna

De mest förekommande grafikkorten är AMD och Nvidia men vi erbjuder även en mängd andra märken. I vårt utbud hittar du bland annat grafikkort från Gigabyte, Sapphire, XFX, Asus, MSI, Powercolor, EVGA, Zotac och Gainward.


Att tänka på innan du köper ett nytt grafikkort

Det finns en del att tänka på innan du köper ett nytt grafikkort. När du vet vad du ska ha det till, och till vilken budget, är det dags att försäkra dig om att det nya grafikkortet är kompatibelt med gränssnittet på din dator. De vanligaste gränssnittet på moderna kort och datorer är PCI-Express (förkortat PCIe). Äldre datorer och grafikkort använder sig av så kallade AGP- eller PCI-bussar.


Sammankoppla flera grafikkort för dig med riktigt höga krav

Om du har riktigt höga krav för exempelvis spel, finns system som kan använda flera grafikkort samtidigt. Då bör du tänka på att använda likadana grafikkort och se till så att ditt moderkort i datorn har stöd för flera kort. Tekniken som möjliggör detta har olika benämningar beroende på tillverkare. Teknik från AMD kallas CrossFire, och hos Nvidia, SLI (Scalable Link Interface).


Vad betyder alla termer?

När du ska välja grafikkort finns det en mängd olika tekniska termer att hålla reda på. Vi har listat några av dem som kan vara bra att känna till om du vill kunna förstå vad det är som påverkar ett grafikkorts prestanda.

Busstyp

Typ av anslutning mellan dator och grafikkort.

GPU

Förkortning av Graphics Processing Unit och är en liten grafikprocessor som finns på grafikkortet.

Core clock eller kärnklocka

Här anges frekvensen som GPU:n på grafikkortet arbetar i. GPU:n arbetar snabbare ju högre dessa nummer är.

Memory clock eller minnesklocka

Här anges hastigheten på kortets minne. Högre siffror innebär högre prestanda.

Memory bandwidth

Läs- och lagringshastighet. Med högre bandbredd arbetar grafikkortet snabbare.