Hårddisk

Köp hårddisk online från CDON.com. Alltid bra priser och snabb leverans på Nordens största varuhus.

Hos oss hittar du hårddiskar(HDD) för alla behov. Vare sig du vill öka lagringsutrymmet i datorn, skapa ditt eget moln med en NAS eller du är i behov av en backup. Hos CDON.com hittar du hårddiskar från välkända tillverkare som WD (Western Digital, Seagate, Toshiba och HGST (Hitachi Global Storage Technologies). Osäker på vad du ska välja? Vi hjälper dig! » Läs mer
 

Välj rätt hårddisk.

Lagringsutrymme.

Det första men stöter på vid val av hårddisk är lagringsutrymmet. Desto fler och desto tyngre filer du ska lagra på hårddisken desto större lagringsutrymme bör du då skaffa. Om hårddisken är tänkt att lagra några bilder och något dokument behöver du med största sannolikhet inte en hårddisk med 4 TB utrymme. Ett gott råd är att alltid välja en hårddisk med mer utrymme än vad man behöver vid köptillfället så man har utrymme för framtiden.

Välj rätt hårddisk för ändamålet

Idag finns det en uppsjö olika hårddiskar för olika ändamål. Om hårddisken ska användas för att installera operativsystem så är en hårddisk med högre rotationshastighet och kortare responstid att rekommendera. En vanlig lösning idag är att använda en SSD (Solid State Drive) för installation av operativsystem och lagring av program som man vill ha snabbare åtkomst av och att använda en mekanisk hårddisk för lagring av filer och dokument. Vid en sådan lösning kan man välja en hårddisk med något lägre rotationshastighet och överförningshastighet.

RAID

Då masslagring i NAS (Network Attached Storage) och datorer blir vanligare och vanligare så blir även RAID vanligare. RAID används för att sammanlänka en eller flera hårddiskar. Det finns flera typer av RAID som fokuserar på olika användningsområden så som prestanda och redundans.

Hållbarhet för hårddiskar

Då mekaniska hårddiskar har flera rörliga delar så är det en av de mest ömtåliga delarna i en dator och de rörliga delarna gör även att det kan gå fel över tiden. Alla mekaniska hårddiskar stötkänsliga och riskerar att gå sönder ganska enkelt. Det är alltid att föredra en hårddisk med lång garanti (garantin täcker oftast inte stötskador eller liknande) då det ofta går hand i hand med god byggkvalité.