Köp SSD online hos CDON.COM

Köp SSD online från CDON.COM alltid bra priser och snabb leverans på Nordens största varuhus!

Hos oss hittar du ett stort utbud av SSD från kända tillverkare som Samsung, Intel, Toshiba, OCZ, Kingston med flera. SSD har under de senaste åren vuxit och är ny vanligt förekommande i datorer som ett snabbare och pålitligare alternativ till de klassiska mekaniska hårddiskarna. Osäker på vilken SSD du ska välja? Vi hjälper dig! » Läs mer

Välja rätt SSD.

Formfaktorer.

SSD finns i flera olika formfaktorer, den absolut vanligaste är 2.5” men det finns även 1.8”, 3.5”, mSATA, M.2 och PCI Express Card. Formfaktorn påverkar helt enkelt huruvida du kan använda disken i din dator eller inte. 2.5” går att montera på antingen 2.5” hårddiskplatser eller 3.5” hårddiskaplatser med en adapter i mer eller mindre alla stationära chassin men får inte alltid plats i tunna laptops som då använder en mindre formfaktor där mSATA är den vanligaste. Med det sagt så passar många 2.5” i laptops men gör en dubbelkoll innan du väljer vilken SSD du ska köpa. M.2 och PCI Express Cards är så kallade instickskort och använder en annan anslutning än vad de flesta 2.5” använder. Mer om det nedan.

Anslutningar.

Precis som formfaktorerna så finns det flera typer av anslutningar för SSD där de vanligaste är SATA, PCIe, SAS och SCSI. För vanliga konsumenter så är det mer eller mindre enbart SATA och PCIe anslutna SSD man kommer komma i kontakt med då SAS och SCSI främsta används i servrar och andra mer företagsinriktade områden.

SATA eller PCIe?

SATA är den absolut vanligaste anslutningen och är vad man skulle kunna kalla för marknadsstandard. SSD som använder sig av SATA ansluts helt enkelt genom en SATA kabel som kopplas från en SATA port på moderkortet till disken.

PCIe anslutna SSD erbjuder högre hastigheter och prestanda men till ett högre pris. SSD som använder sig av PCIe anslutning fästs oftast direkt på moderkortet i PCI Express portarna.

SSD vs. HDD.

Varför ska man då köpa en SSD istället för en vanlig mekanisk hårddisk? Svaret är ganska enkelt, en SSD är generellt sett väldigt mycket snabbare än en mekanisk disk, de håller längre, är inte lika känsliga för stötar eftersom det inte finns några rörliga delar i en SSD. Att sätta in en SSD i en gammal dator brukar vara det absolut enklaste sättet att snabba upp en gammal dator. Med andra ord finns det inte många saker som talar emot ett köp av SSD förutom att mekaniska diskar är billigare på grund av att de presterar sämre på nästan alla fält.

MLC, TLC, SLC och eMLC.

Förkortningarna ovan är fyra olika typer av flashminne som används i SSD. Den vanligaste av dessa är idag MLC (Multi Layer Cell) och erbjuder bra prestanda till ett bra pris.

TLC (Triple Layer Cell) är den billigaste typen och den som levererar minst prestanda.

SLC (Single Layer Cell) är den dyraste och bästa typen.

eMLC (Enterprise Multi Layer Cell) är avsedd för företagsanvändning och är därmed inte en typ som man som vanlig konsument kommer stöta på.