RAM-minne till bärbara och stationära datorer

RAM är förkortningen av Random Acess Memory och är en buffert mellan din hårddisk och din CPU (centralprocessorn). RAM är ett minne där man kan nå varje minnescell direkt utan att datorn behöver läsa igenom andra delar av minnet. Här på CDON.COM finner du RAM-minnen i flera prisklasser och modeller, både för bärbara- och stationära datorer. Läs mer i vår guide...
 

Vad är ett RAM-minne?

En dator arbetar ständigt med olika typer av minnen, till exempel hårddiskar, flashminnen och cacheminnen. Hårddisken är lämplig för större mängd data, men den är däremot för långsam för att processorn ska kunna arbeta effektivt med den. Då processorn är mycket snabb på att behandla information, kräver den ett snabbt minne att arbeta mot. Därför används RAM-Minnet för att lagra all data som processorn behöver för stunden eller inom en snar framtid.


Hur mycket internminne behöver du?

Det är bra att ha någon slags uppfattning kring hur mycket internminne ditt system behöver. Varje RAM-minne uppfyller olika syften beroende på storlek. Välj ett RAM-minne utifrån vilken kapacitet du vill att din dator ska ha. Ju större internminne du väljer, desto mer information kan din dator lagra temporärt, med en snabb åtkomst. Det innebär i längden att du kan använda flera program samtidigt med en bibehållen prestanda.

Fyra GB RAM-minne

Fyra GB är ett bra alternativ när det kommer till en balans mellan kostnad och prestanda. Ett RAM-minne på fyra GB fungerar även bra för avancerade spel och att arbeta med för bild- eller videoredigering. Tänk på att det finns begränsningar för olika typer av datorer. En 32-bitarsdator kan till exempel hålla ordning på max Fyra GB RAM-Minne (inklusive minnet på grafikkortet och annat minne som din dator reserverar). Men byter du till ett modernt 64-bitarssystem går den maximala minnesmängden att öka.

Åtta GB RAM-minne

Att välja ett RAM-minne på åtta GB, kan vara ett bra alternativ om du bygger ett nytt system där du vill göra ytterligare investeringar i framtiden eller för en speldator med extra kräm. Åtta GB internminne krävs även i en mer professionell miljö, för exempelvis en arbetsdator med tyngre programvara – allt för att du så smidigt som möjligt ska kunna arbeta med flera program samtidigt.

Tolv till sexton GB RAM-Minne

Det är alltid bra att ha mycket RAM-Minne men tänk på att det kan finnas en övre gräns på vad som går att använda. Det kan till exempel finna en begränsning på datorns moderkort för hur mycket minne den klarar av, men det kollar du enkelt upp i manualen till ditt moderkort. Tolv till sexton GB RAM-Minne är stort och är ett bra alternativ för intensivt arbete som kräver mycket minne. Större minne, med reservation av att internminnet är systemkompatibelt, bidrar helt enkelt till ökad prestanda för din dator.