Köp ljudkort online – Hemelektronik – CDON.COM

Ljudkort är en relativt ny innovation, som slog igenom under 90-talet och gjorde det möjligt att kunna spela in och upp musik från din dator. Resultatet för dåtidens 8-bitars ljudkort med låg samplingseffekt, blev brusigt och föga imponerande. Men under det senaste decenniet har utvecklingen skett i rasande takt och i dag finns en hel djungel av ljudkort i flera olika prisklasser och utföranden. Behöver du extra kräm till ditt hemmabiosystem eller letar du efter ett portabelt mini-ljudkort för resan? CDON kan hjälpa dig att hitta ett ljudkort som passar just dig och dina behov. » Läs mer i vår guide nedan:

 
 

Externa ljudkort

Hos moderna datorer är ljudkortet integrerat med moderkortet, men är du ute efter det där lilla extra behöver du ett externt ljudkort, även kallat instickskort. Dagens ljudkort är, trots namnet, utformade som en extern box med många extrafunktioner, inte bara in- och uppspelningar. De finns i varierande utföranden med olika kopplingar, som till exempel Thunderbolt, USB och Firewire - vilket gör att det enkelt går att ta med kortet på resan och använda det till flera olika datorer.

Ljudkort för din hemmabio

Med ett externt ljudkort får du en helt klart förbättrad ljudkvalitet och slipper olika störningar, då ett instickskort är bättre isolerat från alla de brusiga signaler som moderkortet ofta skapar. Är du till exempel inne på att bygga din egen hemmabio? Med ett externt ljudkort till förstärkare kan du få det där perfekta bio-ljudet som alla strävar efter. Se bara till att du väljer ett ljudkort med rätt ingångar, så det går att anpassa till din hemmabioutrustning.

Ljudkort för en proffsig hemmastudio

Är du musiker och vill utveckla din musikproduktion, alltså spela in i till exempel en hemmastudio med bästa möjliga ljudkvalitet? Då är en investering i ett bra ljudkort A och O för att få till det där perfekta ljudet. Visst kan det inbyggda ljudkortet i datorn vara bra, men om du pluggar in ett bättre instickskort i USB- eller Firewire-ingången i datorn kommer du att märka en stor förbättring. Exempelvis är skillnaden på antalet bitar mellan externa och interna ljudkort stort. Ett inbyggt brukar vanligtvis bara ha 16 bitar medan ett instickskort har 24. Bitar står för bithastigheten, alltså själva upplösningen som påverkar dynamiken i musikinspelningen.

Hitta ett ljudkort anpassat efter dina behov 

Sammanfattningsvis har vi gjort en checklista på några punkter som kan vara bra att ha i åtanke när du ska köpa ett ljudkort;

  • Behöver du ett ljudkort som har flera olika utgångar? Se till så att det ljudkort du köper har de antal in- och utgångar som du vill ha.
  • Vilka krav ställer du på samplingsfrekvens? Samplingsfrekvens handlar om hur många gånger per sekund det inspelade ljudet tar upp och omvandlas till ettor och nollor. Samplingsfrekvens för externa ljudkort brukar ligga på runt 96 000 kHz-192 000 kHz, medan det inbyggda ljudkort förmodligen bara har 44 100 kHz.
  • Vill du att ditt ljudkort ska har inbyggda mikrofonförstärkare?
  • Eller behöver ditt ljudkort ha mixerbordsfunktioner?
  • Vilken kvalitet vill du ha på de inbyggda AD/DA omvandlarna, det vill säga de som omvandlar digital data till analog data eller tvärtom, i ditt ljudkort?
  • Finns det inbyggd DSP-kraft, även kallad signalprocessor som är speciellt anpassad för signalbehandling, i ljudkortet du valt?