Moderkort

Moderkortet är ett centralt kretskort och själva grundstommen för din dator. Alla anslutningar i din dator går till eller från moderkortet på ett eller annat sätt. Det är även här som övriga komponenter installeras, som till exempel processorn och grafikkortet. Osäker på vilket moderkort du ska välja? Vi på CDON.COM hjälper dig gärna att välja rätt. Läs mer i vår guide...
 

Vilken sockel har moderkortet?

Hos oss på CDON.COM finner du moderkort för speldatorer, arbetsdatorer och datorer för hemmabruk, från tillverkare som Asus, MSI och ASrock. Innan du beslutar dig att investera i ett moderkort finns det en del som kan vara bra att ha i åtanke. Det är exempelvis viktigt att se till så att både moderkortet och processorn använder samma typ av sockel, samt att CPU (Central Processing Unite) och internminne passar den modell du köper, då socklarna varierar beroende på tillverkare.

Kompatibelt med processor

Datorns processor och andra grundläggande komponenter monteras på moderkortet. Dessa komponenter monteras redan när moderkortet tillverkas men går även att monteras i efterhand, i en sockel på själva moderkortet. Kontrollera därför alltid moderkortets komatibilitetsspecifikation med processorn för att vara helt säker på att de båda komponenterna fungerar bra tillsammans. En AMD-processor har till exempel en annorlunda sockel om man jämför med en Intel-processor. Du hittar enkelt kompatiblitetslistor på moderkortstillverkarnas webbsidor.


Moderkort för gaming

Om du vill bygga din egen speldator från grunden så är valet av moderkort viktigt, och bör vara långsiktigt- dels för att du som användare ska ha möjlighet att kunna uppgradera men också för att till exempel datorspel kan vara påfrestande för moderkortet.

Separata grafikkort

På moderkortet finns normalt integrerat ljudkort, grafikkort, USB portar, anslutningar för tangentbord, möss, etc. Men det går också att köpa till ett annat grafikkort eller ljudkort som komponent om man föredrar en uppgradering av det instickskort som redan är integrerat i moderkortet. För just gaming rekommenderas ofta ett separat grafikkort istället för ett integrerat - allt för att uppnå maximal prestanda. Som gamer är även kylning i datorn extra viktigt. Kylning kan antingen vara integrerat i moderkortet eller köpas separat. Här kan du läsa mer om CDON:s utbud av grafikkort.