Webbkamera

Är du på jakt efter en ny webbkamera för ännu bättre kvalitet på dina Skypesamtal, spelar du online och vill ha en webbkamera i toppklass, eller har du länge letat efter en webbkamera med hög kvalitet för affärsmöten? Hos oss på CDON.COM finner du ett stort utbud, i flera olika prisklasser och modeller. Läs mer i vår guide.
 

Hur ska jag välja webbkamera?

Det finns olika typer av webbkameror som är anpassade till olika användningsområden. Innan du väljer en webbkamera som matchar dina behov kan det vara bra att ha ett antal punkter i åtanke;


Modeller

Den vanligaste modellen är den datoranslutna webbkameran som ansluts till din dator via USB, och är enkel att installera och använda. Väljer du en billigare modell är ofta bildkvaliteten låg. Vill du använda din webbkamera för att strömma video på till exempel sociala nätverk som Youtube, är HD-webbkameror ett fullvärdigt alternativ. Kraften i webbkamera som filmar i 720 p eller högre är mycket märkbar.

Prisbild

En webbkamera i den lägre prisklassen har vanligtvis mindre funktioner, lägre upplösning och är utan ljud. Bilden upplevs ofta som grynig och otydlig. Går du upp ett snäpp i priskategorin finner du webbkameror med inbyggd mikrofon, högre kvalitet och ställ med extra funktioner. Och väljer du en webbkamera i den övre prisklassen får du en högkvalitativ kamera med bra upplösning, digital zoom och specialfunktioner.

Viktiga funktioner

En webbkamera har olika funktioner beroende på modell och prisklass. Vi på CDON.COM har sammanställt några egenskaper som kan vara bra att hålla utkik efter när du investerar i en webbkamera;
  • Objektiv: En webbkamera med ett bra objektiv ger en klar och tydlig bild. Billigare modeller har ett plastobjektiv men väljer du en webbkamera med ett glasobjektiv, som inte är särskilt dyrare, kan du räkna med bättre bildkvalitet, ljusjustering och fokuseringskapacitet.
  • Bildfrekvens: En enkel tumregel är att ju högre bildfrekvens din webbkamera har, desto bättre. Kameror med ett lågt antal bildrutor per sekund tenderar att frysa strömmade videor på skärmen. Vill du använda din webbkamera för, till exempel videosamtal, ska du välja en modell som tar minst 15 bilder per sekund (fps, som står för ”frames per second”).
  • Upplösning: DPI, står för ”dots per inch” och hänvisar till kamerans kvalitet. I produktspecifikationen finner du mer information om webbkamerans upplösning och även här kan du tänka att ju högre upplösning, desto bättre kvalitet. Ett DPI på 640X680 brukar vara tillräckligt för de flesta ändamål.
  • Mikrofon: Se till att välja en webbkamera med ljudfunktion om du vill använda kameran för till exempel videosamtal. Du kan även lägga till ljud i efterhand om du använder din kamera för till exempel stop-motion-animering.