Nätverkskabel – Köp kvalitet för pålitlig uppkoppling!

Här har vi samlat vårt breda sortiment av nätverkskablar. I CDON.COMs högkvalitativa och varierade utbud bör du kunna hitta kablar som fungerar tillsammans med de flesta datorer och servrar som idag finns på marknaden. Osäker på vilken kabel du ska välja? Läs mer...

Kategorier för nätverkskablar

När det kommer till att välja nätverkskabel är det viktigt att veta vilken kategori som du är intresserad av. Nätverkskablarna delas idag enklast in i två kategorier – Cat 5e och Cat 6.

Cat 5e är den mest använda kategorin idag och den stödjer hastigheter på upp till en gigabyte per sekund och lämpar sig för en bandbredd på 100 MHz.

Cat 6 är mer av en kabel för framtiden och är bättre anpassad för en bandbredd på 250 MHz. Även Cat 6 klarar hastigheter på upp mot en gigabyte per sekund.


Skärmad eller oskärmad (FTP eller UTP)

När du har valt kategori kan du gå vidare genom att välja om kabeln ska vara skärmad eller inte. En skärmad kabel, eller FTP som den även kallas, är bra att använda om det föreligger risk för elektromagnetiska störningar eller liknande. Föreligger inte en sådan risk, som det inte gör i de allra flesta fallen, räcker det gott och väl med en oskärmad kabel (UTP).


Solid eller mjuk kabel

Slutligen kan du välja huruvida du vill ha en solid eller en mjuk kabel. En solid kabel har enkeltrådade ledare och lämpar sig bäst för fasta installationer. En mjuk kabel har ledare som består av flera tunna trådar vilket gör den mer flexibel och bättre att använda vid patchning och montering av RJ45-kontakter.