Tangentbord

CDON erbjuder tangentbord för alla behov såsom spel & Gaming, kontor och även ergonomiska tangentbord för att förebygga skador av att sitta länge vid datorn.

Det finns en del att tänka på innan man köper tangentbord. » Läs mer

 

Vilket tangentbord ska jag välja? 

Standardtangentbord

Ett standardtangentbord har ofta enkel funktionalitet och används i de flesta fall till att skriva och surfa. Priset är ofta lägre än ett mer komplicerat tangentbord som krävs vid till exempel spel & Gaming. Tangentbordet kopplas till datorn via antingen PS/2 eller USB kontakt.

Trådbundet eller trådlöst tangentbord

Att välja trådlöst eller trådbundet tangentbord är en bekvämlighetsfråga. Sitter man en bit ifrån dator eller använder tangentbordet som ett media tangentbord är trådlöst tangentbord att föredra, men vid tex spel & Gaming rekommenderas trådbundet tangentbord då det har mycket snabbare responstid.

Speltangentbord

De mer avancerade tangentborden på marknaden används oftast till spel och Gaming. Dessa ligger oftast i en högre prisklass.

När man ska välja ett speltangentbord finns det många faktorer att ta hänsyn till.

För bekvämlighet och responstid på tangentbordet kan det vara bra att tänka på vilken slaglängd tangenterna har. Det vill säga hur långt tangenterna går att trycka ner och hur snabbt tangenterna ska reagera på knapptryckningar. Till exempel rekommenderas ett tangentbord med kort slaglängd för snabb respons vid intensivt spelande.

För att undvika ”Ghosting” har många speltangentbord idag en funktion som kallas ”Anti-Ghosting”. Denna funktion gör så att man kan trycka ner flera tangenter samtidigt utan att man får problem med att knapptryckningen inte skulle registreras. En annan funktion som finns på vissa speltangentbord är ”Key Rollover” som också motverkar ”Ghosting” effekten.

Många tangentbord för spel & Gaming har idag makroknappar som är programmerbara med snabbkommando för att optimera reaktionstider när du spelar spel. Detta kan vara användbart när man till exempel vill byta vapen snabbt i ett krigsspel. Lyssnar man på musik eller vill sänka eller höja volymen har de mer avancerade tangentborden även mediaknappar.

Spelar man spel i mörker eller vill ha en snygg visuell effekt när man spelar spel finns det tangentbord med bakgrundsbelysta tangenter. Detta kan vara bra när man spelar spel i mörker då man lättare ser tangenterna på tangentbordet.

Media tangentbord

Om man har ett mediacenter eller kopplar sin dator till TV kan ett media tangentbord vara bekvämt då man kan använda detta från soffan. Media tangentbord har ofta snabbtangenter för film och musikuppspelning. Tangentbordet har ofta inbyggd Bluetooth för att optimera räckvidden från datorn.

Ergonomiska tangentbord

För att förebygga och undvika problem med axlar, armar och leder vid ensidigt och monotont arbete rekommenderar CDON.COM ergonomiska tangentbord. Ergonomiska tangentbord avlastar utsatta muskler och förebygger skador. Förutom att använda ett ergonomiskt tangentbord rekommenderar vi att man tar pauser och rör på sig under långa perioder vid datorn. Även ett ergonomiskt handledsskydd för tangentbord kan vara bra som ett kompletterande tillbehör. 

För tekniknörden – brytare i mekaniska tangentbord

Mekaniska tangentbord har brytare som är olika taktila och låter olika mycket. Bland populära switchar från tyska Cherry där de mest populära är röda, blåa, bruna eller svarta. Röda Cherry switchar är helt linjära, icke taktila och tysta. Svarta Cherry brytare liknar sin  röda motsvarighet men har tyngre motstånd. Genomskinliga Cherry brytare är taktila vilket innebär att man passerar ett motstånd när man  trycker ner tangenten. Bruna Cherry brytare liknar de genomskinliga men har en lättare fjäder som gör att motståndet inte är lika hårt. Blåa Cherry switchar riktar sig till den som skriver mycket. De är taktila och klickar när de blir nertryckta. Logitech designar egna brytare som kallas Romer G. Även Razer designar sina egna brytare som inspirerats av Cherrys brytare. 

» Tillbaka till tangentborden