LED-TV

En LED-tv har riktigt bra bildkvalitet, den är tunn vilket gör att den tar mindre plats än andra modeller och är dessutom energisnål. Hos oss på CDON.COM finner du LED-tv-apparater i flera prisklasser och utföranden. Har du svårt att bestämma dig? Vi hjälper dig gärna! Läs mer i vår guide.

 

Vad är LED-TV?

Skillnaden mellan LED - och LCD-tv är i månt och mycket enkel och handlar om olika tekniker. LED-tv använder en annan typ av bakgrundsbelysning än LCD-tv:n. En LCD-tv har en panel med flytande kristaller och bakom den en rad med lysrör. På de modernare tv-apparaterna så är dessa lysrör utbytta mot små lampor, så kallade vita lysdioder - därav namnet LED-tv.

Jämn ljussättning

Det finns flera fördelar med lysdioderna. En av dem är att tv:ns ljus fördelas på ett bättre sätt än med lysrör. Ljussättningen blir mer jämn och skärmens svärta blir mörkare (till skillnad mot LCD-TV där lysrören ofta lyser igenom, även vid de mörkare partierna), vilket gör att färgåtergivningen blir ännu mer realistisk.


Vad är OLED-TV?

När OLED-tekniken lanserades blev den varmt mottagen – många fascinerades av dess otroliga bildkvalitet och talade om en generationsväxling i tv-genren. Tv-apparater med OLED-teknologi gör att färgerna på din tv blir ännu djupare och klarare och de får en härlig kraft och skärpa. Tekniken går förenklat ut på att varje pixel tänds och släcks och OLED kan framställa ljuset i varje enskild pixel vilket ger en exakt färgåtergivning.

Slimmad design

En tv med OLED-teknologi har en snyggt slimmad design, och är tunnare än de traditionella tv-apparater då själva teknologin inte behöver någon bakgrundsbelysning eftersom materialet lyser av sig själv.

LED-TV är kompatibel för både FHD- och UHD-upplösning

FHD (Full HD) har länge varit den högsta prestandan på tv-skärmar, men börjar nu få konkurrens av efterföljare som UHD-upplösning. En skärm med Full HD-upplösning kräver dubbelt så hög bandbredd för att skicka material som dess föregångare, HD. FHD-upplösning används i dag för till exempel blue-ray-film, och har hög detaljrikedom och uppdateringsfrekvens.

UHD-upplösning

De senaste LED-tv-apparaterna är utrustade för att kunna spela upp program i UHD-upplösningen (Ultra High Definition), så kallad 4k-upplösning. 4k är en avrundning av tv:ns antal horisontella pixlar, alltså 4000 och en UHD-tv ger dig upp till fyra gånger så hög upplösning som Full HD. Med en avancerad nano-kristall teknik har en UHD-skärm ännu bättre prestanda, bildkvalitet och större färgåtergivning med flytande bildsekvenser.