Grytor, stekpannor & kastruller

Matlagningen blir både enklare och roligare om du har bra utrustning i köket. Hos oss på CDON.COM hittar du grytor, stekpannor och kastruller med varierande färger, former och funktioner. Vårt sortiment består av välkända varumärken till bra priser. Och är du nyfiken på matlagning oberoende av spis eller ugn, så finns här även ångkokare och slow cookers i sortimentet. Läs mer om hur du väljer köksutrustning…

Vilka materialval är bra?

Aluminium är metallen som är riktigt bra på att sprida värme. Därför är det ett gott tecken om grytan eller stekpannan du spanat in består av just aluminiumbotten, gärna en tjock botten. Då sprids värmen snabbt och fördelas jämnt över hela ytan. Om du är en av de som tycker att disken är det absolut tråkigaste med matlagningen, då bör du hålla utkik efter kastruller i rostfritt stål eftersom de är enkla att rengöra och oftast går att diska i maskin. Det finns även grytor eller kastruller med non stick-beläggning. Beläggningen innebär att smutsen har svårare att fastna på ytan, vilket i sin tur gör utrustningen enklare att rengöra. Vissa beläggningar fungerar även som skydd mot starka rengöringsmedel och gör utrustningen mer hållbar. För den miljömedvetna har vi även ekologiska stekpannor och grytor, tillverkade av 100% naturmaterial. Du hittar oftast vilka material produkten består av i produktbeskrivningen. 


Hur du bör diska din stekpanna, gryta eller kastrull

Det är viktigt att veta hur du ska diska din köksutrusning om du vill att den ska behålla sin goda kvalitet. Precis som vi nämnde tidigare är utrustning i rostfritt stål den enklaste att rengöra – antingen för hand med diskmedel eller vid anvisning, i diskmaskinen. Det kan dock vara bra att veta att maskindisk alltid sliter mer än handdisk, så om du är extra rädd om din köksutrustning bör du diska den för hand oavsett anvisningar. Tänk även på att undvika stålull eftersom detta repar den blanka ytan. När du ska rengöra en gjutjärnsgryta eller -panna  bör du alltid undvika diskmedel. Gjutjärnspannan mår bra av fettet som bildas vid matlagningen, så låt gärna detta torka in och rengör den därefter med varmvatten. Torka av med hushållspapper eftersom kökshandduken troligtvis blir smutsig av den feta ytan. Teflonpannan ska svalna innan du rengör den. Därefter kan du diska av den för hand med diskborste och diskmedel. Även här bör du undvika stålull vid rengöringen eftersom den kommer att repa den fina teflonytan. 

Ett sista generellt tips när du ska diska din köksutrustning: Om det är matfett kvar bör du alltid torka ur detta med lite papper, innan du sköljer i vasken. Matfett som sköljs ner i diskhon skapar stopp, eftersom fettet svalnar och stelnar när det når avloppsledningen. Och rensa avloppet kan nog vara det sista vi vill att matlagningen ska förknippas med.

Lycka till i valet av ny köksutrustning!