Perkulator – njut av kaffe på gammalt vis!

Det fina med en perkulator (även stavad perkolator) är att den kokar kaffe enligt flera hundra år gammal teknik, något som nästan blir lite exklusivt bland kökets alla innovativa och multifunktionella moderniteter. Hos oss på CDON.COM kan du köpa perkulatorer med bra funktioner och snygg design, till schyssta priser. Läs mer om hur du kokar kaffe med en perkulator...

Så fungerar en perkulator

Det som utmärker kaffebryggningen hos en perkulator är att vattnet passerar genom kaffet flera gånger, om och om igen tills vattnet har nått sin kokpunkt. Perkulatorn består av en kanna som i sin tur innehåller olika delar – ett stigarrör, en kaffebehållare, en sil och ett lock. Kannan placeras på en värmeplatta som värmer upp vattnet och därmed även kaffet. Voilà! Så har du kokat riktigt gott kaffe enligt flera hundra år gammal teknik. Av säkerhetsskäl stängs perkulatorn av automatiskt efter en viss tid, men oftast håller kannan kaffet varmt upp till en timme efter avstängningen.


Så använder du en perkulator

Det är egentligen inte särskilt komplicerat att koka kaffe i en perkulator, men om du aldrig har använt en tidigare är det inte helt självklart hur den fungerar, så vi drar igenom några grundsteg som kan vara bra att ha koll på.

  • Läs alltid igenom bruksanvisningen för hur just din perkulator ska användas. Då har du de bästa förutsättningarna för att göra riktigt gott kaffe.
  • Grovmalet kaffe, eller pressokaffe är det som oftast rekommenderas för perkulatorn. Detta eftersom vattnet är i kontakt med kaffet flera gånger under en längre tid.
  • Fyll kannan med kallt vatten och häll aldrig i mer vatten än till maxgränsen som är utsatt.
  • När kaffet är klart stängs perkulatorn av automatiskt, men kannan håller kaffet varmt en ganska bra stund efter.
  • Efter varje bryggning ska perkulatorn med tillhörande delar rengöras med varmt vatten.

Hoppas du hittar din perkulator hos oss och har många härliga kaffestunder att se fram emot!