Bra köksknivar får dig att se fram emot matlagning

Riktigt bra köksknivar är ett oumbärligt redskap i köket och en bra investering som bidrar till att göra din matlagning lätt och rolig. Här på CDON.COM finner du ett brett utbud av köksknivar för alla uppgifter du kan tänkas ta dig an i köket. Allt från skalknivar till brödknivar och filéknivar. Alltid till förmånliga onlinepriser och av hög kvalitét. » Läs mer

Checklista vid köp av köksknivar

Att lägga lite extra tid på att tänka igenom vilken eller vilka knivar du verkligen behöver i ditt kök, och vilka modeller som passar just dina behov, är ett bra första steg i investering av en eller flera köksknivar. Vi på CDON.COM har gjort en sammanställning av olika punkter som vi tycker kan vara bra att ha i åtanke inför ditt kommande köp av en kökskniv.

Hur många köksknivar behöver jag?

Köksknivar kan ses som ett samlingsnamn för alla de knivar som kan tänkas behövas i köket. Utbudet är brett och det finns en mängd olika knivar på marknaden i dag, allt från melonknivar till ostknivar. Men vårt tips till dig är att du väljer att satsa på fyra riktigt bra grundknivar;

  • Den så kallade Kockkniven är den absolut viktigaste kniven i ditt kök, och har ett knivblad på minst 18 centimeter.
  • En mindre skalkniv, är det perfekta redskapet för att kunna skära och skala mindre livsmedel - allt från en vitlöksklyfta till kiwis.
  • Gillar du bröd, och särskilt limpor? Då är en brödkniv ett måste. En brödkniv har ett tandat blad och fungerar därför som en effektiv såg.
  • Sist men inte minst - investera i en filékniv med ett smalt och böjligt blad. Filékniven är perfekt för dig som vill putsa kött, eller bena ur en fisk. Gör du det ofta, är kniven ett bra komplement i ditt kök. Mer sällan? Då kan du nöja dig med att filéa med din kökskniv.

Känn efter om kökskniven är rätt för dig

Innan du väljer att investera i en kökskniv är det bra att först hålla i den och känna på den. Känns den rätt i handen? Funkar modellen för dig? Är kniven lagom tung och har den bra greppytor? Besök gärna en köksbutik och prova dig fram. När du väl har hittat din favorit, är du välkommen till oss på CDON.COM för att fynda din kökskniv till ett riktigt bra onlinepris.

Lilla köksknivsordlistan

Det finns en hel del begrepp som kan vara bra att känna till när du väljer kökskniv. Därför har vi på CDON.COM sammanställt en liten ordlista med köksknivsbegrepp, allt för att göra ditt val av kökskniv enklare!

Stålknivar

Stålknivar är väldigt vanliga och det finns ett stort utbud av dem i Sverige. Om du väljer att köpa en stålkniv är rekommendationen att du handdiskar den, annars finns risken att skärpan kan mattas av.

Kolstålknivar

En kolstålkniv är gjord av mjukt stål, vilket underlättar att få upp skärpan igen när du ska bryna din kniv (att slipa kniven med ett bryne). Tänk på att mjukheten också kan innebära att kolstålknivar lätt kan tappa sin skärpa, om man jämför med vanliga stålknivar. Var därför beredd att bryna dem ofta. En kolstålkniv får lätt fläckar och kan rosta så tänk på att, precis som för stålknivar, handdiska dem. Torka dem noggrant med en kökshandduk.

Keramiska knivar

Keramiska knivar väger lite och håller skärpan längre än stålknivar. Kom ihåg att de är skörare än stålknivar och att de inte kan sättas upp på en magnetlist. Keramiska knivar har ingen ”flex”, vilket gör att de fungerar sämre som filéknivar.

Europeisk egg

En kniv med europeisk egg har en vinkel på 20-25 grader.

Japansk egg

En kniv med japansk egg har en vinkel på 15 grader. Till skillnad från knivar med europeisk egg tenderar en kniv med japansk egg att vara vassare, men den är samtidigt skörare än en kniv med europeisk egg.

Bryne

Välj ett bryne som fungerar för just din typ av kökskniv. Stålbryne rekommenderas för stålknivar med europeisk egg, ett keramiskt bryne passar bra för knivar med japansk egg medan ett diamantbryne fungerar ihop med de flesta köksknivar. Här kan du läsa mer om vårt utbud av brynen/knivslipar.