Slow cookern bidrar till att du blir mer hälsosam

Gillar du att laga långkok men tycker att det är krångligt, tar tid och kraft? Då är en slow cooker lösningen. Tack vare slow cookern kan du laga långkok med ett fantastiskt resultat. Alla råvaror behåller både smak och näringsvärde och maten lagar sig själv. Smart, eller hur! Vi på CDON.COM erbjuder dig ett brett sortiment med slow cookers till förmånliga priser. » Läs mer

Varför välja en slow cooker?

I USA har så kallade crock pots använts sedan 70-talet. Men det är först på senare tid som långkoken fått ett rejält uppsving i Sverige. Många har nu förstått charmen med att laga mat på låg temperatur i många timmar. Både kött och grönsaker behåller sina näringsämnen och det du lagar blir mycket smakrikt.

Vid långkok lagar du ofta mycket mat samtidigt, vilket blir ekonomiskt. Därför är den stora slow cookern ett perfekt alternativ för till exempel barnfamiljer. Se slow cookern som en uppdaterad version av den klassiska grytan i gjutjärn eller keramik. Som puttrar på spisen i flera timmar, men nu med smarta extrafunktioner.

Så tillagar du mat i en slow cooker

I den rostfria slow cookern finns en rejäl innergryta. Innergrytan är i olika material beroende på modell, och kan till exempel vara i gjutjärn eller aluminium. De allra flesta modellers innergryta är även avtagbar. Det enda som behövs för att komma i gång nu är en skärbräda, bra kniv och fina råvaror. Låt köttet koka som det är eller skär det i mindre bitar om du vill att det ska gå snabbare. Grönsaker, särskilt mjuka, går fort att tillaga och behöver därför sällan skäras i mindre bitar.

Maten tillreder sig själv

Via displayen eller reglaget stället du in hur hög du vill att temperaturen ska vara och maten kommer sedan att tillreda sig själv. Sätt igång din slow cooker när du går till jobbet och kom hem till en färdiglagad middag, enklare än så här blir det inte. Innergrytan värmer inte maten från botten utan värmen omsluter maten från alla håll. Det bidar till att maten tillagas varsamt och du slipper oroa dig för att maten bränner vid i botten.

Anpassa matlagning efter din tid

Flera slowcookers har olika värmeinställningar och även en nedräkningstimer - allt för att du ska kunna anpassa din matlagning beroende på hur mycket tid du har och vilka råvaror du arbetar med.

En slow cooker med smarta och innovativa funktioner

Om maten bli klar tidigare än vad du har planerat, erbjuder vissa modeller bufféläge och varmhållningsfuktion. De kan med fördel användas när du väntar på dina middagsgäster och inte vill att maten ska kallna.

Tips för perfekta resultat när du tillagar mat med en slow cooker

Tack vare din nya slow cooker kan du säga hej då för alltid till halvfabrikat! Du kan nu laga hälsosam mat med full kontroll på råvarorna. Vi på CDON.COM har sammanställt några smarta tips att ha i åtanke innan du börjar med dina långkok. Följer du dem, garanterar vi att du kommer få glada middagsgäster.

- Om du vill att köttet du tillagar ska ha en stekyta, kan du bryna det i en stekpanna innan du lägger ner köttet i grytan.

- Använd din slow cooker för att förkoka lite hårdare köttdetaljer. De kan du sedan använda i en grytstek, lägga på grillen eller i buljonger.

- Du kan använda din slowcooker till såser som mår bra av att puttra lite extra länge, som till exempel en mustig tomatsås.

- Tänk på att använda rätt mängd vätska. Slow cookerns låga temperatur gör att spad inte koncentreras och kokas ner på sammas sätt som det gör i en kastrull på spisen eller i en form i ugnen. Använd därför inte för mycket vatten. Men får du sky över är det en perfekt bas i en god sås.

- Spar pengar på ditt matinköp. Du behöver inte välja kött av högsta kvalitet för att få ett bra resultat. Även ett alternativ i den lägre prisklassen ger ett mört och delikat kött efter tillagning i slow cookern.