Vattenkokare – ett snabbt sätt att koka vatten

Med en vattenkokare går det nästan dubbelt så fort att koka vatten, jämfört med om du gör det i en kastrull på spisen. Det går även åt mindre ström när du kokar vatten med vattenkokaren. Här på CDON.COM väljer du bland hundratals vattenkokare från mängder av välkända varumärken, med varierande design och funktionalitet. Ta del av några bra tips kring vattenkokaren...

Spara ström med din vattenkokare

Förutom att det går snabbare att koka vatten med vattenkokare istället för att värma det på spisen, så sparar du även på strömförbrukningen. Anledningen till detta är att det endast är vattnet och vattenkokaren som ska värmas upp, vattnet är dessutom i direkt kontakt med värmeelementet när du använder vattenkokaren. Vattnet på spisen kräver däremot att elen ska värma upp plattan, kastrullen och vattnet, där en del av elen går till spillo i uppvärmningen mellan platta och kastrull, först därefter kan du få kokande vatten.

Det finns dock ett vanligt problem när man kokar vatten i vattenkokaren och det är att man kokar för mycket vatten. Detta är något som vi alla borde tänka på, eftersom det går åt onödigt mycket energi när vi kokar mer vatten än vad som behövs för ändamålet. Ett tips är därför att hålla lite koll på ungefär hur mycket vatten som faktiskt brukar gå åt till de vanligaste uppdragen i köket och försöka hålla vattennivån där.


Säkerhet & trygghet

För dig som uppskattar tryggheten i att ha hushållsapparater utrustade med säkerhetsfunktioner finns det en del egenskaper att hålla utkik efter när du letar vattenkokare. Torrkokningsskydd innebär att vattenkokaren slås av automatiskt om den är tom på vatten och står och kokar torrt. Överhettningsskydd innebär att vattenkokaren inte kan överhettas, utan stannar vid utsatt temperatur. Automatisk avstägning innebär att vattenkokaren stängs av automatiskt när vattnet nått sin kokpunkt. Med dessa egenskaper blir vattenkokaren lite tryggare att använda.


Smarta funktioner

Vi vill lyfta några extra smarta funktioner hos vattenkokare, som kan vara av intresse när du ska köpa ny vattenkokare. Det är ju inte alltid så att man vill uppnå den absoluta kokpunkten med vattenkokaren – vissa vattenkokare ger dig möjligheten att ställa in önskad temperatur så att du enkelt kan få den temperatur du faktiskt önskar. Här finns även vattenkokare med varmhållningsfunktion, som behåller vattnet varmt under en viss tid. En del av våra sladdlösa vattenkokare har en 360⁰ roterbar platta som gör det lika enkelt för vänsterhänta som för högerhänta att lyfta av vattenkokaren. Dessa smarta funktioner kan du hålla utkik efter i produktbeskrivningen för respektive vattenkokare.

Lycka till med att hitta den bästa vattenkokaren för dig!