Vinyl

Vinylskivan är ett analogt format av vinylplast för musik som spelas upp av skivspelare med nål eller pickup i hastigheterna 33 1/3 rpm (varv per minut) och 45 rpm (varv per minut) på båda sidorna av skivan. CDON.COM erbjuder ett sortiment av vinylskivor i de tre vanligaste formaten:

Vinyl LP (Long Playing) - format för album och spelas i hastighet 33 1/13 rpm.

Vinyl 12" - format för singlar och maxisinglar (med en låt på vardera sida) samt EP (med flera låtar på vardera sida) och spelas i hastighet 45 rpm.

Vinyl 7" - format för singlar (med en låt på vardera sida) och EP (med flera låtar på vardera sida) och spelas i hastighet 45 rpm.

 

Avvikelser från dessa format kan finnas bland mindre vanliga format / storlekar och i specialutgivningar.

En del utgivningar finns även som bildskiva (picture disc), vilket innebär att en bild är tryckt på själva vinylskivan som spelas.

En del utgivningar kan även finnas i avvikande design och former, men tillhör oftast något av de tre vanligaste formaten ovan när det gäller innehåll.

Vinylskivan har begränsningar för hur många spår / låtar som får plats på en skiva och därför finns det utgivningar med fler än en skiva för samma titel. Detta gäller oftast för album och anges i produktinformationen.

De flesta utgivningar i vinylformatet har en begränsad upplaga och därför reserverar vi oss för slutsålda eller utgångna produkter i sortimentet.

OBS! Vinylskivan kan endast spelas på avsedda vinylskivspelare och ej med spelare som till exempel CD-spelare, DVD-spelare eller dator.


Se vår vinylkatalog här