Natoagenten

(Nedladdningsbar ljudbok)

Natoagenten (Nedladdningsbar ljudbok)
Tipsa en vän

Tipsa en vän

-10%

152 kr
Ord. pris 169 kr
Det var en livbåt från Estonia. Han kände igen livbåtens orange kapell. Vi är framme, tänkte Modin och såg hur Bergman och Jöran Järv började vända sig om för att komma från sittande ställning till liggande på mage. Tre ljuskäglor åkte fram och tillbaka över Estonias sida. Ubåten saktade in. Modin såg på sin dator. De var på 55 meter och hade vraket alldeles framför sig. Ubåten hade kommit ned perfekt och nu stod hon stilla. Han kunde se rader av fönster på sidan av vraket. Alla verkade hela. Det var svart bakom fönstren. Han såg inga döda.Drygt femton år efter Estonias förlisning bestämmer sig den före detta underrättelseofficeren Anton Modin för att ta reda på sanningen om varför fartyget sjönk. Han ska dyka på vraket och hämta hem sin familj som legat begravda i djupet i alla dessa år. Dykförbud eller inte - när rättvisa ska skipas gentemot den svenska staten får inget stå i vägen.Anders Jallai är dykare och f d stridspilot. Han ledde sökprojektet efter den sovjetiska ubåten S7 som återfanns i Stockholms skärgård 1998. Mest känd är han för sin avgörande insats då den försvunna svenska DC-3:an till slut påträffades på 125 meters djup i Östersjön 2003. Han belönades efter detta med H.M. Konungens guldmedalj och utsågs till Årets Projektledare av Svenska Projektakademin. Natoagenten är hans tredje spänningsroman om Anton Modin.

Förlag: Earbooks Kategori: Deckare, thrillers, spänning och skräck
ISBN: 9789174830484 Mediatyp: ABMP3
Titel: Natoagenten Författare: Anders Jallai  
Översättare:   Uppläsare: Reine Brynolfsson  
Språk: Svenska    
Releasedatum: 2012-04-16  Serie: -
Antal recensioner: 1 Genomsnittsbetyg: 5
100%
0%
0%
0%
0%

Före detta underrättelseofficeren Anton Modin vill dyka på Estonias vrak för att hämta hem sin familj, som omkom vid fartygets förlisning 1994. Familjen hade varit med som täckmantel – Modin var agent inom en hemlig enhet inom försvaret – och han blev knäckt av att han klarat sig utan att kunna rädda dem. Han är besatt av att finna sanningen om förlisningen. Femton år har förflutit och han har fortfarande inte fått dyka, förlisningen är classified – hemligstämplad. Men nu ser det ut som han äntligen skulle få detta tillfälle genom ett hemligt amerikanskt uppdrag.

Samtidigt sker ett brutalt mord på IT-miljardären Jonas Zetterman, som driver ett projekt för en avlyssningssäker kommunikationskabel för datortrafik över till Estland. Författaren väver skickligt ihop en spännande historia, miljöer och karaktärer är påhittade, men eftersom han har en bakgrund som stridspilot och dykare så kan och vet han mycket om den värld där han hämtar sin inspiration. Mycket i boken känns trovärdigt och nästan sannolikt. Det är en grabbig värld med en förfärlig kvinnosyn, som skildras. Huvudkällorna i boken är från säkerhetspolisen till skillnad från Guillos böcker som skildras ur den militära underrättelsetjänstens synvinkel.

Jag var förvånad när jag avslutat läsningen, jag har aldrig förr lyckats ta mig igenom någon bok av denna typ med för mig komplicerade sammanhang av konspirationsteorier och hemliga underrättelsevärldar. Och i ett nu hade jag sträckläst Natoagenten och fått insikt i att det finns en parallell värld, som vi inte ser, mitt emellan konspiratorisk och snäll verklighet. En oerhört spännande spionthriller att rekommendera.

Text: Vivian Gustin, Kulturbloggen

Bloggat om Natoagenten