Nordens största marknadsplats

Leveranser nära dig

Hos oss kan alla göra en bra deal

Trygg ehandel sedan 1999

Produkten har lagts till i varukorgen
product image

Lust och lidande : noveller

Till kassan

Se även

Lust och lidande : noveller

(0)
Skriv en recension

Bok

Sune Axelsson

199 kr
Tryggt köp

- Handla säkert på CDON. Läs mer

  • Beräknad leveranstid
    2-5 arbetsdagar
  • Säljs och skickas av Adlibris
  • Essäer
  • Bok
  • Kartonnage
  • Swedish
  • Sune Axelsson
I boken ingår tjugoåtta noveller med stor bredd vad gäller ämnesval, tid och miljö. Men i centrum finns alltid människan. Som lever i den svenska vardagen eller i en främmande kultur. Där vi inte alltid når varandra, men alla bär på en längtan efter kärlek, bekräftelse och ett värdigt liv. Inledande och avslutande noveller sprider ljus över valet av omslagsbild och titel.
Många har gett bidrag till den inspirationslåda, som alla författare bär med sig. Det kan röra sig om repliker, händelser eller en kort tidningsnotis som fastnat i minnet. Som i novellen "En jävla bra nybörjare", där en panikslagen brottare rymmer genom fönstret i omklädningsrummet. En utvandrares plågsamma barndomsminnen, nedtecknade av Erik Olsson, gav stoff till "Ett nytt liv". Novellen om pojkbokshjälten Biggles kamp mot ålderskrämpor och hans duell med en tysk bil på E4-an är ämnet för novellen "Första gången". Idén till "Hederns ansikte" dök upp i samband med en nyupptäckt forngrav i Linköping. Novellen "Orm i paradiset" utgår från ett lumparminne. I "Celebert besök" nedstiger profeten Jesaja till bönehuset och håller ett strafftal till församlingen. Den mycket skärrade kyrkvärdens cykeltur till hemmet, för att hämta den glömda nyckeln till nattvardsskåpet under pågående predikan, är utgångspunkten för "En kamp med tiden", där Vår Herre är berättaren och med ömsint hand ingriper i händelseförloppet. Den uppflammande kärleken mellan
en kvinnlig överläkare och en medicintekniker på US i Linköping är huvudtemat i "Ömmande knän".
Novellens uppgift är inte enbart att underhålla utan också våga utmana och spegla världen ur ett annorlunda perspektiv. I "Terrorist till häst" ges en vinkling från andra sidan, och i slutscenen hamnar den mytomspunne Folke Filbyter i händelsernas centrum. Novellen "Gränsen mellan vi och dom" skildrar den blodiga utvecklingen i en kolonialstat.
Novellen "År 2017", som berör svåra etiska avvägningar inom sjukvården, tilldelades ett andrapris i en novelltävling. En resa i tid och rum belönades 2006.
Flera av novellerna utspelar sig i Linköping och södra Småland, där författaren tillbringade sina första tjugo levnadsår. "En dag i Erik Sunesons liv" är således både
självbiografisk och dokumentär. Inledande och avslutande noveller sprider ljus över omslagsbild och titel.
FÖRFATTAREN
Sune Axelsson är född 1940 i Härlunda, där han växte upp på ett lantbruk. Efter högskolestudier i Göteborg kom han till Linköping 1965. Han disputerade 1975 och har verkat som forskare vid Saab, universitetet och FOI i Linköping, där han varit adjungerad professor och forskningschef. Han har läst konstvetenskap vid Stockholms universitet och varit medlem i
redaktionskommittén för Konstvetaren. Han har gett ut tre diktsamlingar (Skärvor ur då, Kajorna i Toulouse - sonetter, Fågelskrift), en essäbok (Vår resa i tiden) samt Bokens väg till läsaren och biblioteken. Ett tiotal konstessäer har publicerats liksom otaliga dikter, och han har prisbelönats i novelltävlingar.
Genre:
Essäer
Format:
Bok
EAN:
9789198058833
Publisher:
Akfeo förlag
Bindning:
Kartonnage
Språk:
Swedish
ISBN:
9789198058833
Läromedel:
0
Storlek:
185
Författare:
Sune Axelsson

0.0

Baserat på  0 recensioner

Visa fler recensioner (-5)

Vi har just nu stängt chatten men maila oss gärna istället Vi försöker besvara alla mail inom 24 h och du kontaktar oss via mail här.
>