Tillbaka till toppen
Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel

1 / 1

Svensk floskelordbok : managementjargong, politiska plattityder, värdegrundsbabbel

Fredrik Kullberg

209 kr
FLOSKEL - ord eller uttryck, i allmänhet av ­välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i plural­form: t.ex. förlegade floskler, benägen för flosk­ler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, tom fras, klysc
  • Humor & Kåserier, Uppslagsböcker m.m., Samhällsvetenskap
  • Bok
  • Kartonnage
  • Svenska
  • Fredrik Kullberg
Läs mer

FLOSKEL - ord eller uttryck, i allmänhet av ­välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i plural­form: t.ex. förlegade floskler, benägen för flosk­ler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, tom fras, klyscha, snömos.

SVENSK FLOSKELORDBOK - lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv, sammanställd av Fredrik Kullberg i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta.

»Syftet med föreliggande verk är att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över Sverige. Svällande informationsavdelningar, makthavare som slutat läsa böcker, ett allt ängsligare samhällsklimat och digitaliseringens oändliga möjligheter till förytligande och försköning är bidragande faktorer till den enorma mängd floskler som vällt fram över medborgarna de senaste 30 åren eller så. Alltså högtravande men in­tet­sä­gande ord och fraser som ter sig löjliga genom sin kon­trast mellan innehåll och form, och som inte har något an­nat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, kamouflera okunskap, öka konsumtionen och få budskapet att framstå som märkvärdigare än det oftast är.

Ställd inför det språkliga vanvett som präglar vårt så kal­lade informationssamhälle - det heter inte längre per­so­nal­chef, utan Chief Human Resources Officer (CHRO) - har jag valt att tillämpa ironins och satirens form. I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot maktspråk, desinformation och tvi­velaktig jargong. Framställningen är kryddad med begrepp som inte ome­delbart är att beteckna som floskler, men som präglar tids­andan och genom sin tillämpning hotar att undergräva mot­tagarens förstånd.« Fredrik Kullberg i förordet 

Fredrik Kullberg är journalist och författare till sju böcker. Den förra, Kriget mot skönheten, nominerades till Stora fackbokspriset 2020.

Upptäck mer inom Böcker
Genre Humor & Kåserier Uppslagsböcker m.m. Samhällsvetenskap
Format Bok
EAN 9789189494114
Publisher Karneval förlag
Bindning Kartonnage
Språk Svenska
ISBN 9789189494114
Läromedel 0
Storlek 223
Författare Fredrik Kullberg
0
Bli den första att skriva en recension

Det finns inga recensioner