Processorer

Det är ingen överdrift att säga att processorn är din dators allra viktigaste komponent, En bra processor ökar datorns prestanda och gör att den snabbt och smidigt kan hantera och lagra stora mängder data. AMD och Intel är de främsta tillverkarna av processorer och här hos oss på CDON.COM hittar du ett noga utvalt sortiment av deras bästa modeller. » Läs mer

 

I processorn sköts de flesta av de processer och beräkningar som gör att datorn fungerar som den ska. En bra och stabil processor underlättar för program och spel att köras felfritt och ser till att informationen i datorn lagras och hanteras på bästa möjliga sätt. Ju bättre processor du har till din dator, desto snabbare går den och desto lättare blir det för dig att köra dina favoritprogram utan störningar. Anpassa ditt val av processor efter dina specifika behov. Ska datorn mest användas till surf och ordbehandling behövs det en betydligt mindre kraftfull processor än om du ska använda datorn till tunga program och spel.

Vilka element gör en processor bra?

De faktorer som definierar ifall en processor är snabb eller långsam, stabil eller opålitlig är relativt få. Dels handlar det om vilken klockfrekvens processorn har. Ju högre klockfrekvens per kärna, desto snabbare dator. Utöver klockfrekvensen är det även viktigt att ta med i beräkningen hur många kärnor processorn har. Fler kärnor gör att datorn får lättare att göra fler saker samtidigt vilket skapar en stabilare körning. Andra saker som påverkar processorns kvalitet är exempelvis processorernas inbyggda cache-minne samt implementering av grafikkort. Läs mer under respektive processormodell för att hitta en som lämpar sig för dig.

AMD- eller Intel- processor

AMD och Intel är de två i särklass största tillverkarna av processorer. Båda märkena har sina fördelar och det kan vara svårt att hitta alltför stora skillnader mellan de båda. AMD ligger ofta lite lägre i pris och Intel har ibland något högre kvalitet men det går lätt att hitta en processor som passar all typ av användning hos de båda. Utgå från dina egna behov när du väljer processor och satsa på en som har funktion och prestanda som täcker dina behov. Se bara till att processorn passar i sockeln på din dators moderkort.